تاثیر کافئین بر آریتمی قلبی
۱۳۹۹ کلمه، زمان مطالعه ۸ دقیقه
تاثیر کافئین بر آریتمی قلبی و نامنظم شدن ضربان قلب یکی از شایع ترین علل مراجعه بیماران به متخصص قلب و عروق است. با توجه به تاثیر کافئین بر تحریک نورون های عصبی مغز و ترشح هورمون هایی که در رفع احساس خواب آلودگی موثر هستند، می تواند آریتمی قلبی در بیماران مستعد یا درگیر با بیماری های قلبی را تحریک کند. این موضوع عمدتا به دلیل عدم دریافت استراحت کافی بدن و کمبود خواب در افرادی که دوز بالای کافئین را مصرف می کنند اتفاق می افتد. در نتیجه باید گفت تاثیر کافئین بر اریتمی قلبی به صورت غیر مستقیم بوده و عمدتا می تواند با افزایش ضربان قلب یا درد در ناحیه چپ قفسه سینه اتفاق بیفتد.
کافئین در بدن چه تاثیری بر قلب می گذارد؟
تأثیر اصلی کافئین بر مغز است. عملکرد آن مسدود کردن اثرات آدنوزین است. آدنوزین یک انتقال دهنده عصبی است. کافئین با تاثیر بر آدنوزین باعث آرامش مغز و از بین بردن احساس خستگی میشود. به طور معمول، سطح آدنوزین در طول روز افزایش مییابد. این مسئله شما را دچار احساس خستگی میکند و باعث میشود که بخواهید بخوابید. کافئین با اتصال به گیرندههای آدنوزین در مغز بدون فعال کردن آنها به شما کمک می کند تا بیدار بمانید.
این اثرات مسدود کنندگی آدنوزین منجر به کاهش خستگی میشود. همچنین کافئین سطح آدرنالین خون را افزایش داده و فعالیت مغزی انتقال دهندههای عصبی دوپامین و نوراپی نفرین را افزایش دهد. این ترکیب مغز را بیشتر تحریک میکند و حالت برانگیختگی، هوشیاری و تمرکز را افزایش میدهد. از آنجا که بر مغز شما تأثیر میگذارد، اغلب از آن به عنوان یک داروی شبه روانگردان یاد میشود .
غذا ها و نوشیدنی های کافئین دار و مضر برای قلب
کافئین به طور طبیعی در دانهها، آجیلها یا برگهای برخی گیاهان یافت میشود. این منابع طبیعی سپس جمع آوری و فرآوری میشوند
تا غذاها و نوشیدنیهای کافئین دار تولید شوند .
در اینجا مقادیر کافئین مورد انتظار در برخی از نوشیدنیهای محبوب در مقدار 240 میلی لیتر آورده شده است:
- اسپرسو: 240 – 720 میلی گرم
- قهوه: 102 – 200 میلی گرم
- نوشیدنی های انرژی زا: 50 – 160 میلی گرم
- چای دم کرده: 40 – 120 میلی گرم
- نوشابه: 20 – 40 میلی گرم
- قهوه بدون کافئین: 3 تا 12 میلی گرم
- نوشیدنی کاکائو: 2 – 7 میلی گرم
- شیر شکلات: 2 – 7 میلی گرم
فواید کافئین برای قلب
مصرف قهوه با چندین فایده برای سلامتی مرتبط است :
محافظت از کبد: قهوه میتواند خطر آسیب کبدی (سیروز) را تا 84 درصد کاهش دهد و پیشرفت بیماری را کُند گرداند. همچنین پاسخ درمانی را بهبود بخشد و خطر مرگ زودرس را کاهش دهد .
طول عمر: نوشیدن قهوه ممکن است خطر مرگ زودرس را تا 30 درصد کاهش دهد، به ویژه برای زنان و افراد مبتلا به دیابت موثر است .
کاهش خطر ابتلا به سرطان: نوشیدن 2 – 4 فنجان قهوه در روز خطر ابتلا به سرطان کبد را تا 64 درصد و خطر سرطان روده بزرگ را تا 38 درصد کاهش میدهد.
محافظت از پوست: مصرف 4 فنجان یا بیشتر قهوه کافئیندار در روز ممکن است خطر سرطان پوست را تا 20 درصد کاهش دهد .
کاهش خطر ابتلا به بیماری ام اس: مصرف کنندگان قهوه ممکن است تا 30 درصد کمتر در معرض ابتلا به بیماری ام اس باشند. با این حال، همه مطالعات موافق این مسئله نیستند
پیشگیری از نقرس: نوشیدن منظم 4 فنجان قهوه در روز ممکن است خطر ابتلا به نقرس را در مردان 40 درصد و در زنان 57 درصد کاهش دهد .
سلامت روده: مصرف 3 فنجان قهوه در روز به مدت 3 هفته ممکن است میزان و فعالیت باکتریهای مفید روده را افزایش دهد .
با تمام این فواید، برخی از افراد بر این عقیده هستند که کافئین ممکن است برای قلب مضر باشد. آنها بر این عقیده هستند که کافئین با تاثیر یر روی ضربان قلب، موجب بی نظمی تپش یا آریتمی قلبی میشود.
آریتمی قلبی چگونه بر اثر کافئین اتفاق می افتد؟
بیش ازچندین میلیون نفر در دنیا سالانه دچار آریتمی یا مشکلات ریتم قلب میشوند. در صورت تشخیص صحیح پزشکی، اکثر افراد با ریتم غیرطبیعی قلب، میتوانند زندگی عادی داشته باشند. آریتمی میتواند همه گروه های سنی را تحت تاثیر قرار دهد، اما در افراد مسن شایع تر است. نوشیدن بیش از حد الکل یا اضافه وزن احتمال ابتلا را افزایش میدهد. همچنین اگر بافت قلب شما به دلیل بیماری آسیب ببیند، ممکن است در معرض ابتلا به آریتمی باشید. به عنوان مثال، اگر دچار حمله قلبی شده اید یا نارسایی قلبی دارید.
انواع خاصی از آریتمی در افرادی با مشکلات قلبی شدید ایجاد میشود و میتواند باعث مرگ ناگهانی قلبی شود. این امر سالانه چندین هزار نفر را میکشد. اگر آریتمی زود تشخیص داده شوند، میتوان از این مرگها جلوگیری کرد. اما سوالی که پیش میآید این است که آیا کافئین موجود در نوشیدنیها و خوراکیها باعث آسیب رساندن به قلب و ایجاد آریتمی و حتی مرگ میشود ؟
ارتباط کافئین و تپش قلب
وجود کافئین در رژیم غذایی ما دارای ویژگی های مثبت و منفی میباشد. حال دانشمندان و محققین حیطه پزشکی به بررسی این ماده پرداخته اند. دانشمندان در این بررسیها، به طور ویژه به بررسی تاثیر کافئین بر آریتمی قلبی مشغول بودند. در نهایت دریافتند کافئین بر اساس آزمایشات حیوانی و الکتروفیزیولوژیکی به عنوان علت آریتمیهای قلبی به صورت حتم دخیل نیست. البته این آزمایشات هنوز جواب قطعی نمیدهند. شواهد بالینی اخیر شک و تردیدهای بیشتری را در مورد پتانسیل آریتموژنیک کافئین ایجاد کرده است .
آیا با قطعیت میتوان گفت که کافئین عامل آریتمی است؟
نتایج مطالعه از گروه Halifax از جمله گزارش Newcombe و همکاران آنان، نشان میدهد که مصرف روزانه سه تا هفت نوشیدنی حاوی کافئین باعث افزایش شدت آریتمی قلبی در افراد عادی نمیشود. همچنین بیماران مبتلا بیماریهای بطنی از قبل نیز افزایش آریتمی پس از مصرف کافئین نشان نمی دادند.
دادههای مرکز chest journal این یافتهها را تایید بیشتری میکند. دوز حاد کافئین (300 میلی گرم) معادل چندین فنجان است. در یک بررسی اپیدمیولوژیک بزرگ که شامل 7،311 مرد سالم بود، نتایج جدیدی به دست آمد. طی تحقیق Prineas و همکارانش مشخص شد که مصرف روزانه حداکثر 9 فنجان قهوه یا چای ممکن است فقط، افراد دچار ضربان قلب زودرس مکرر شوند و مشکل بزرگی برای آنان پیش نخواهد آمد. همچنین در تحقیقی دیگر که بر روی سیصد هزار نفر انجام گرفت نشان داد مصرف قهوه نه تنها موجب افزایش آریتمی قلبی نمی شود بلکه سه درصد آریتمی قلبی را کاهش می دهد این مطالعه توصیه نمی کند برای کاهش آریتمی قلبی قهوه بنوشید ولی اگر عادت به مصرف قهوه دارید نیازی به ترک عادت نیست نتایج این تحقیق در مجله پزشکی JAMA منتشر شده است.
با توجه به این یافتههای عمدتا منفی، زمان آن رسیده است که مفاهیم بالینی کافئین را به عنوان علت آریتمیهای قلبی مورد تجدید نظر قرار دهیم. درست است که کافئین ممکن است ضربان قلب قوی تری ایجاد کند، اما تپشهای ظاهری نباید به عنوان ضربان سریع قلب یا آریتمی قلبی و تاکی کاردی تفسیر شوند. زیرا تقریباً همه شواهد بالینی نشان میدهد که کافئین یا ضربان قلب را تغییر نمیدهد یا باعث ایجاد تغییرات کمی در غالب تاکی کاردی (افزایش ضربان قلب) میشود .
مضرات تاثیر کافئین و بیماران قلبی
برای افراد سالم، به نظر میرسد که مصرف روزانه چندین نوشیدنی حاوی کافئین هیچ خطری برای آریتمیهای قلبی نداشته باشد. به نظر می رسد حتی بیماران مبتلا به بیماریهای غیر وخیم قلبی و بطنی، مقادیر متوسط کافئین را تحمل میکنند، بدون اینکه از نظر بالینی کافئین در بروز آریتمی اهمیت بالایی داشته باشند. البته با با توجه به مطالعات بالینی موجود، توصیه میشود که بیماران مبتلا به بیماری قلبی از خوردن مقادیر زیاد کافئین اجتناب کنند.
علاوه بر این، افرادی که دارای مشکلات جدی و وخیم قلبی، به گونهای که تهدید کننده زندگی آنها است، باید میزان مصرف کافئین را به حداقل برسانند. اگرچه در حال حاضر هیچ دادهای برای توصیه برای پرهیز کامل وجود ندارد، مگر اینکه ارتباط موقتی بین آریتمی و مصرف کافئین در یک فرد خاص مشخص شود .
احتمال خطر کمی از آریتمیهای ناشی از کافئین در مطالعات بالینی اخیر گزارش شده است. این مسئله برای بیماران قلبی که از قهوه صبحگاهی، چای بعد از ظهر یا نوشابههای گاه به گاه حاوی کافئین لذت میبرند، خبر خوشایندی میباشد .
در پایان عزیزانی که گاها احساس تپش قلب و یا بی نظمی در ضربان قلب خود می کنند می توانند جهت چکاپ های قلبی و حصول اطمینان از سلامت قلبی خود به دکتر سهرابی، متخصص قلب و عروق در شهریار مراجعه کنند تا سلامت بیماران عزیز رسیدگی کنند.