آریتمی قلبی چیست؟

آریتمی قلبی

زمانی که ضربان قلب نظم خود را از دست می‌دهد یعنی فرد دچار آریتمی قلبی شده است. آریتمی دلایل متفاوتی دارد. شما باید بدانید که امکان دارد آریتمی به صورت مادرزادی به وجود بیاید، یعنی از زمانی که نوزاد به دنیا می‌آید آریتمی در قلب او شکل گرفته باشد. در برخی از مواقع هم امکان دارد به وجود آمدن آریتمی به عوامل محیطی مانند استرس بستگی داشته باشد.

علل آریتمی قلبی

انتخاب کردن سبک زندگی ناسالم مانند نوشیدن زیاد قهوه، استعمال سیگار، استرس بیش از اندازه و غیره می‌‌تواند آریتمی را افزایش دهد. آریتمی به دلیل بیماری‌های دیگر مانند اختلالات دریچه‌های قلب، بیماری عروق کرونر و غیره نیز برای افراد شاید به وجود بیاید. از دیگر افرادی که در معرض خطر این بیماری قرار می‌گیرند آن دسته از افرادی هستند که سنشان بالای ۶۵ سال می‌باشد. افرادی که دارای ناهنجاری‌های ژنتیکی و ارثی هستند آریتمی یکی از بیماری‌هایی است که تهدیدشان می‌کند.

انواع آریتمی قلبی

۱. آریتمی سریع

به آن نوع از آریتمی که ضربان قلب بیشتر از ۱۰۰ بار در دقیقه می‌باشد آریتمی سریع می‌گویند. این آریتمی خطر زیادی برای سلامتی فرد به همراه دارد.

۲. آریتمی آهسته

  آریتمی آهسته به بیماری گفته می‌شود که ضربان قلب در این بیماری ۶۰ بار در دقیقه می‌باشد. اختلال در عملکرد مربوط به گره‌های سینوس یکی از نشانه‌های این بیماری به شمار می‌رود. ضربان قلب آهسته به دلیل گره‌های سینوس غیرطبیعی می‌شود و بلوک قلبی دچار مشکل می‌گردد. در برخی از مواقع آریتمی ها با توجه به دلایلی که دارند به دو دسته آریتمی بطنی و همچنین آریتمی فوق بطنی طبقه ‌بندی خواهند شد.

۳. آریتمی فوق بطنی

آریتمی‌های فوق بطنی به آن نوع از آریتمی گفته می‌شود که شروع آن از دهلیزهای قلب است. انواع آریتمی‌های فوق بطنی وجود دارد که هر یک از آن ها شامل موارد متفاوتی هستند. انقباضات مربوط به دهلیز قلب و همچنین فلوتر دهلیزی یکی از مهم ‌ترین نشانه‌های آریتمی فوق بطنی است.

۴. آریتمی بطنی

آریتمی‌های بطنی از بطن یعنی اتاقک‌های تحتانی قلب آغاز می‌شوند. انواع آریتمی‌هایی که بطنی هستند شامل مواردی مانند فیبریلاسیون بطنی، انقباضات زودرس بطنی و سندروم قلبی می‌شوند.

علائم آریتمی قلبی

بسیاری از آریتمی ها که در قلب به وجود می‌آیند ساکت هستند و دارای علامت خاصی نمی‌باشند. اما امکان دارد که سطح خطر مربوط به سکته مغزی را افزایش دهند. پزشکان می‌توانند با گرفتن نبض بیمار، آریتمی نامنظم بیمار را تشخیص دهند. علائمی که در افراد مبتلا به این بیماری مشاهده می‌گردد عبارت است از :
۱. تپش قلب بسیار زیاد یکی از مهم ترین علائم آریتمی به شمار می‌رود. زمانی که فرد احساس کند افزایش ضربان قلب در قفسه سینه خود دارد باید به پزشک مراجعه نماید.
۲. ضربان قلب بسیار آهسته یکی دیگر از نشانه‌های آریتمی به شمار می‌رود. اگر قلب ضربان بسیار کمی داشته باشد یعنی دچار آریتمی شده است و ضربان قلب نامنظم یکی دیگر از علائم آریتمی می‌باشد.
۳.  مکث کوتاه مدت بین ضربان‌های قلب یکی از نشانه‌های آریتمی است.
۴.  احساس فشار و ناراحتی زیاد در قسمت قفسه سینه را بیماران باید جدی بگیرند و بدانند که یکی از نشانه‌های آریتمی می‌باشد.
۵.  سرگیجه و یا احساس سبکی سر موجب غش می‌شود که همین مسئله یکی از مهمترین نشانه‌های مربوط به آریتمی است.
۶. تنگی نفس، ضعف و خستگی اضطراب و تعریق بسیار زیاد از دیگر نشانه‌های مربوط به آریتمی شناخته می‌شود.

درمان آریتمی قلبی

درمان آریتمی به نوع و شدت ضربان قلب بستگی دارد. درمان‌های متفاوتی را پزشک برای آریتمی به کار می‌گیرد که هر یک از این درمان ها بر اساس شدت ضربان قلب است. درمان‌هایی که توسط پزشک ارائه می‌شود  عبارت است از:

درمان دارویی

 داروهای بسیار زیادی برای انواع آریتمی وجود دارد. برای اینکه عوارض این بیماری به حداقل برسد مصرف انواع داروهای ضد آریتمی باید مطابق دستور پزشک باشد. داروهای ضد آریتمی که ضربان قلب را کنترل می‌کند، داروهای ضد انعقاد که موجب کاهش لخته خون می‌شوند از جمله مهمترین داروهای درمان آریتمی به شمار می‌رود. داروهای مورد نظر را پزشک باید بر اساس شدت بیماری تجویز کند.

شوک قلبی

در صورتی که داروها نتوانند ریتم قلبی نامنظم را به خوبی کنترل کنند پزشک باید شوک قلبی ایجاد کند. بعد از تجویز بیهوشی، شوک الکتریکی وارد دیواره قفسه بیمار می‌شود. در این صورت ضربان قلب همزمان و هماهنگ می‌گردد. این روش اجازه می‌دهد که ریتم طبیعی قلب به صورت مجدد عملکرد خود را آغاز کند.

ضربان ساز

یکی از وسیله‌هایی می‌باشد که برای ایجاد ضربان قلب منظم مورد استفاده قرار می‌گیرد. ضربان ساز موجب کاهش ضربان قلب خواهد شد. این روش یک مولد پالس می‌باشد که به عضله قلب می‌رسد.

دفیبریلاتور

دفیبریلاتور یکی از وسیله‌های پیشرفته می‌باشد که برای درمان آریتمی بطنی و فوق بطنی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این روش بیشتر برای آریتمی بسیار خطرناک گزینه مناسبی می‌باشد. این دستگاه به صورت منظم ریتم قلب را کنترل می‌نماید و زمانی که ریتم قلب غیر طبیعی و سریع باشد آن را تشخیص خواهد داد. با ارسال کردن انرژی به عضله قلب این دستگاه ریتم طبیعی قلب را به همراه می‌آورد.

ابلیشن با کاتتر

 ابلیشن با کاتتر یکی دیگر از روش‌های مربوط به درمان آریتمی به شمار می‌رود که ضربان قلب را که غیر طبیعی است کنترل می‌کند. برای دستیابی به درمان سریع پزشک این روش را توصیه می‌کند.

جراحی

 عنوان آخرین روش جهت درمان آریتمی به شمار می‌رود. جراحی که برای درمان دهلیز قلب مورد استفاده قرار می‌گیرد به گونه ای است که یک برش در دهلیز راست یا چپ ایجاد می‌شود. محرکه‌های الکتریکی در این جراحی مسیرهای تعریف شده ای به دست می‌آورند. برخی از افراد پس از جراحی آریتمی شان درمان می‌گردد.

در آخر باید گفت چنانچه هر گونه علائمی که در این مقاله بدان اشاره شد را در خود یا اطرافیان تان حس کردید می‌توانید به دکتر سهرابی، متخصص قلب و عروق در شهریار یا یک کلینیک قلب و عروق در شهر محل سکونت تان مراجعه کنید تا با بررسی و تشخیصی سریع و به موقع روند درمانی آغاز و جلوی پیشرفت بیماری گرفته شود.

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *