تست تیلت چیست و چرا انجام میشود؟
تست تیلت که از آن به عنوان تست سنکوپ قلب هم یاد میشود، نوعی آزمایش است که برای تشخیص سنکوپ و بیماری پاتس به کار میرود.
تست تیلت (Tillt Table Test) که آن را به عنوان تست سنکوپ قلبی نیز میشناسند، آزمایشی جهت تشخیص سنکوپ و بیماری پاتس است. نتیجه در دو حالت مثبت و منفی اعلام میشود که در صورت مثبت شدن باید بیمار جهت درمان تحت نظر قرار بگیرد.
تست تیلت یا تست تخت شیبدار چیست؟
تست تخت شیب (Tillt table test) تستی است که برای تشخیص انواع خاصی از سنکوپ و نیز بیماری پاتس استفاده میشود. دلیل این نامگذاری هم انجام شدن این تست روی تخت است. در این آزمایش زاویه تخت در حالتی که فرد دراز کشیده است، به حالت عمودی در میآید. بعد از آن میزان خون رسیده به مغز و قلب بررسی میشود.
تست تیلت چگونه انجام میشود؟
ابتدا بیمار به صورت افقی روی تخت مجهز به کمربند و تجهیزات ایمنی دراز میکشد. سپس پزشک فشار خون، ضربان قلب و غیره را چک میکند. بعد حدود ۵ دقیقه منتظر میماند تا همه این شرایط حالت طبیعی به خود گیرد. سپس پزشک تخت را در حالت زاویه ۷۰ درجه قرار میدهد و بیمار را تحت نظر میگیرد تا ببیند در این تغییر زاویه چه اتفاقی میافتد.
میتوان گفت تست برای شبیهسازی سنکوپ وازوواگال کاربرد دارد. این تست به پزشک کمک میکند که تشخیص دهد آیا سنکوپ از نوع وازوواگال است یا نه. البته بدیهی است که این تست محدودیتهای خاص خودرا دارد. برای گرفتن نتیجهای بهتر از تست تخت شیب، پزشکان گاهی از قرصهای زیرزبانی استفاده میکنند.
معمولا هنگام تغییر زاویه، خون به سیاهرگها میرود و در پاها جمع میشود. به همین دلیل حجم خون در گردش مقداری کاهش پیدا میکند. کاهش حجم خون در گردش برای یک فرد سالم مشکلی ایجاد نمیکند. ولی در فردی که به سنکوپ گازوواگال مبتلا است، تجمع خون در سیاهرگهای اندام تحتانی مانعی برای بازگشت خون کاعش یافته به قلب ایجاد میکند.
بنابراین انقباضات قلب از حد معمولی بیشتر میشود. انقباضات قوی باعث تحریک واگ شده و تحریک واگ منجر به کاهش فشار و ضربان قلب و در نتیجه سنکوپ خواهد شد.
خطرات تست تیلت چیست؟
تست تیلت معمولا یک تست شبیه سازی شدهی بیخطر است، اما ممکن است بیمار پس از انجام آن دچار علائمی که در ادامه بیان کردهایم شود.
- ضعف و بی حالی
- حالت تهوع
- احساس نیاز به استراحت و دراز کشیدن
البته این عوارض موقتی هستند و پس از گذشت چند دقیقه یا نهایتا چند ساعت برطرف خواهند شد. بیمار بعد از انجام تست چند ساعت تحت نظر خواهد بود تا پزشک از سلامتی او اطمینان حاصل کند. اگر پاسخ مثبت باشد، داروهای مورد نیاز تجویز و روند درمانهای ضروری آغاز میشود.
تست تیلت چه کاربردی دارد؟
هدف از انجام این تست، شبیه سازی حالت سنکوپ و بررسی واکنش بیمار نسبت به آن است. در واقع، فردی که دچار سنکوپ و یا حالت از دست دادن هوشیاری شده است، باید تحت بررسی قرار گیرد تا علل آن تشخیص داده شود.
بسیاری از افرادی که در اثر حملههای قلبی و یا سنکوپ به متخصص قلب و عروق مراجعه میکنند باید تست تیلت انجام دهند. تست تیلت یکی از تستهای تشخیصی برای بررسی علل نارساییهای قلبی است که توسط متخصصین قلب و عروق تجویز میگردد.
برخلاف تصور بسیاری از افراد که گمان میکنند انجام این تست میتواند بسیار خطرناک باشد باید گفت که به هیچ عنوان خطری برای فرد در پی نخواهد داشت. اتفاقا پزشکان متخصص نظیر دکتر سهرابی نیز این مطلب را تایید میکنند. بنابراین، افراد میتوانند بدون هیچ گونه نگرانی این تست را انجام داده و به تشخیص بیماری خود کمک کنند.
تست تیلت چرا انجام میشود؟
تست تیلت عبارت است از شبیه سازی حالت سنکوپ(syncope) در افرادی که سابقه این حالت را داشته و یا به طور موقت هوشیاری خود را از دست دادهاند. در طی فرآیند تست، شخص به طور هدفدار دچار سنکوپ میشود و یا هوشیاری خود را از دست میدهد. این کار کمک میکند تا واکنش بدن بیمار به تغییرات ناشی از سنکوپ توسط پزشک بررسی گردد.
افرادی که سابقه حملههای قلبی و یا سنکوپ دارند در مراجعه به پزشک متخصص قلب و عروق، تحت معاینه دقیق قرار میگیرند. انجام تست تیلت در کلینیک معمولا یکی از اصلیترین گامها در فرایند تشخیص علل سنکوپ یا حملههای قلبی است.
بسیاری از بیمارانی که بنا بر تجویز پزشک متخصص ناچار به انجام تست تیلت میشوند بر این باورند که این تست خطرناک است. به همین دلیل، معمولا در انجام تست تیلت تردید داشته و یا از آن امتناع میورزند. اما بهتر است بدانید که این نوع تست تشخیصی نه تنها خطری برای بیمار ندارد، بلکه در تشخیص علل حملهها و سنکوپ بسیار موثر عمل میکند.
عمده افرادی که تست تیلت را انجام میدهند، پس از اتمام فرایند از حال نامساعد خود شاکی هستند. البته تصور آنها از حالت بیهوشی و سنکوپ ایجاد شده آن است که تست تیلت به خوبی انجام نگرفته است؛ در حالی که این گونه نیست. به طور کلی، هدف از انجام تست تیلت، ایجاد حالت سنکوپ به صورت هدفدار و بررسی وضعیت ضربان قلب و فشار خون بیمار در آن حالت است.
انجام تست تیلت چگونه به تشخیص علل سنکوپ و حملههای قلبی کمک میکند؟
فردی که دچار حملههای قلبی میشود و یا گاهی هوشیاری خود را از دست میدهد، باید از نظر فشار خون و ضربان قلب به طور دقیق بررسی شود. این کار به پزشک کمک میکند تا علل بروز حمله و یا سنکوپ را تشخیص دهد. انجام تست تیلت نیز به عنوان یک راه مکمل برای تشخیص علت این موارد به کار گرفته میشود.
در حین انجام تست تیلت، فشار خون و ضربان قلب بیمار به طور دقیق بررسی و مانیتور میگردد. پزشک در همین حین باید وضعیت بیمار را تحت نظر داشته باشد و پاسخ سوالات زیر را بررسی کند:
- آیا سنکوپ رخ میدهد یا خیر؟
- در صورت بروز حالت سنکوپ، چه ویژگیهایی دارد؟
- شدت ضربان قلب و فشار خون در لحظه بروز سنکوپ چگونه است؟
- پس از سنکوپ، فرد چگونه به حالت عادی بر میگردد؟
- ضربان قلب پس از سنکوپ چگونه به حالت عادی میرسد؟
پاسخ به تمام این سوالات به پزشک کمک میکند تا در مورد وضعیت بیمار اطلاعات دقیقی داشته باشد. در نتیجه، در صورت یافتن علت دقیق حملات قلبی و سنکوپ، یک برنامه درمانی دقیق برای بیمار تنظیم خواهد کرد.
انجام تست تیلت چقدر زمان نیاز دارد؟
بازه زمانی مورد نیاز برای انجام تست تیلت، حدود یک ساعت است. البته این زمان متغیر بوده و ممکن است کوتاهتر هم بشود. بیمار برای انجام تست تیلت نهایتا به مدت 20 دقیقه در حالت استراحت و آماده سازی قرار میگیرد. دو فاز دیگر تست، یعنی فاز اولیه و فاز تزریق دارو هر کدام به مدت بیست دقیقه به طول میانجامند.
برای بیمارانی که پیش از رسیدن به فاز تزریق دارو، دچار اختلالات فشار خون و ضربان قلب شده و یا هوشیاری خود را از دست میدهند (سنکوپ)، زمان کمتری صرف خواهد شد.
بیمار قبل و پس از انجام تست تیلت چه کارهایی باید انجام دهد؟
شخصی که قرار است تست تیلت انجام دهد، باید از حدود سه ساعت قبل، ناشتا باشد. زیرا در حین انجام تست و تزریق دارو ممکن است فرد به حالت تهوع دچار شود. بنابراین، عدم مصرف غذا از چند ساعت پیش از انجام تست میتواند از بروز اختلال پیشگیری کند.
پس از انجام تست که حداکثر یک ساعت طول میکشد، باید مدت زمانی به استراحت بیمار اختصاص داده شود. مصرف مایعات نیز برای بعد از تست توصیه میشود. معمولا بیماران بیست دقیقه پس از انجام تست تیلت میتوانند کلینیک را ترک نمایند.
انجام تست تیلت در چه مواردی برای بیمار تجویز میشود؟
انجام تست تیلت معمولا برای تشخیص حالتهای خوش خیم سنکوپ به کار برده میشود. بسیاری از پزشکان متخصص قلب و عروق از جمله دکتر سهرابی برای تشخیص سنکوپهای رفلکسی، سنکوپ عصبی (نورال) یا سنکوپ وازوواگال از این تست استفاده میکنند.
پس از انجام تست تیلت، پزشک چه روشی را برای درمان در نظر میگیرد؟
برای افرادی که تست تیلت آنها پاسخ مثبت داده و حملات و سنکوپ داشتهاند، لازم است پزشک یک برنامه درمانی تنظیم نماید. البته با این شرط که پس از معاینه دقیق، سایر علل رد شده باشند.
برای درمان افراد مبتلا به سنکوپ و حملات قلبی، پزشک متخصص قلب و عروق باید دو فاز درمانی برای آنها در نظر بگیرد. فاز اول درمان سنکوپ، تغییر در رژیم غذایی و سبک زندگی افراد است. سپس، در صورت صلاحدید پزشک، داروهایی برای بهتر شدن وضعیت بیمار تجویز خواهند شد.
معمولا در مواردی که فرد دچار التهاب عصبهای پاراسمپاتیک در محل ورود به قلب شدهاند، لازم است این التهابها برطرف شوند (سوزانده شوند). به همین دلیل، پزشکان متبحر نظیر دکتر محمود افتخار زاده استفاده از روشهایی نظیر آر اف ابلیشن را برای بیمار تجویز خواهند کرد. البته درصد بسیار پایینی از افراد به این وضعیت دچار میگردند.
گروه دیگری از بیماران نیز ممکن است به درمانهای تست تیلت پاسخ ندهند. در چنین شرایطی پزشک متخصص نصب پیس میکر را برای بیمار تجویز میکند. البته در این مورد نیز درصد افرادی که به پیس میکر نیاز پیدا میکنند بسیار کم خواهد بود.