تاثیر استرس و اضطراب بر بیماری های قلبی چیست؟

۱۱۴۳ کلمه زمان مطالعه ۷ دقیقه

تاثیر استرس بر بیماری های قلبی چیست؟

استرس چه نقشی در بیماری های قلبی دارد؟ آیا استرس می‌تواند موجب ایجاد بیماری های قلبی شود؟ تاثیر استرس بر بیماری های قلبی چگونه است؟ استرس و اضطراب بخش جدایی ناپذیر از زندگی است. همه ی ما در طول شبانه روز ممکن است با شرایطی استرس زا مواجه شویم، اگر نتوانیم این شرایط را مدیریت کنیم، مستعد به وجود آمدن مشکلات احساسی، روانی و قلبی می‌باشیم. بنابراین می‌توانیم بگوییم تاثیر استرس بر بیماری های قلبی مسئله ای انکار ناشدنی است.

استرس چگونه موجب افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی می‌شود؟

استرس به خودی خود می‌تواند یک خط و یک عامل تهدید کننده باشد. حتی می‌توانیم بگوییم سطوح بالای استرس می‌تواند موجب بیماری های خطرناکی مانند کلسترول بالا و یا فشار خون بالا شود. بنابراین اگر استرس شما بالا باشد در نتیجه فشار خون شما بالا می‌رود. اگر استرس شما بالا باشد در نتیجه بدن شما هورمون های ناسالم استرس مانند آدرنالین و کورتیزول را بیشتر و در سطوح بالا ترشح می‌کند. همچنین مطالعات نشان می‌دهد استرس با لخته شدن خون که خود سبب خطر حمله قلبی است، ارتباط نزدیکی دارد. هورمون آدرنالین به خودی خود یک هورمون خطرناک نیست اما سطح بالای آن می‌تواند مشکل ساز باشد. هنگامی که سطح استرس بالا باشد در نتیجه آدرنالین بیشتری ترشح می‌شود و بالا بودن سطح این هورمون موجب بالا رفتن ضربان قلب و همچنین فشار خون بالا می‌شود.

استرس موجب اتفاقات به صورت زنجیره وار می‌شود. هنگامی که شما در شرایطی استرس زا قرار می‌گیرید، بدن شما هورمون آدرنالین را ترشح می‌کند که در واقع واکنشی از جانب بدن به شرایط استرس زا است. این هورمون موجب می‌شود تا تنفس شما تندتر شود و قلب شما تندتر بتپد. در نتیجه فشار خون شما بالا می‌رود.

استرس مزمن موجب می‌شود به دیواره های شریان شما آسیب برسد. چرا که استرس مزمن موجب می‌شود تا ضربان قلب و فشار خون به صورت مزمن بالا باشند در نتیجه دیواره های شریان ها دچار آسیب شوند. علاوه بر این در رابطه با تاثیر استرس بر بیماری های قلبی باید بگوییم، استرس مزمن موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن و همچنین سردرد یا بیماری های معده می‌شود.

عوامل تشدید کننده بیماری های قلبی ناشی از استرس

عواملی وجود دارند که به تشدید بیماری‌های قلبی ناشی از استرس کمک می‌کنند، این عوامل شامل موارد زیر می‌شوند:

اگر به دنبال کاهش استرس با موارد ناسالم در معرض خود قرار ندهید، نه تنها استرس کاهش نمی‌یابد، بلکه خود را در معرض احتمال ابتلا به انواع بیماری‌های قلبی قرار می‌دهید.

  • استعمال دخانیات و کشیدن سیگار
  • پرخوری و اضافه وزن
  • نداشتن تحرک و فعالیت بدنی
  • رژیم غذایی ناسالم
  • عدم مصرف داروها مطابق با دستور مصرف تجویز شده توسط پزشک

رایج‌ترین علائم ضربان غیر عادی قلب ناشی از استرس

اگر در طول روز با استرس زیادی مواجه هستید و نگرانی درباره سلامت قلب خود دارید، باید علائم استرس و ناهنجاری در ضربان قلب خود را شناسایی کنید. سرگیجه، بیهوشی، احساس ضعف در قلب و تنفس سنگین ممکن است علائمی باشند که ناشی از استرس بوده و ضربان قلب را به شکل غیر عادی تغییر می‌دهند. گاهی اوقات افراد ممکن است در هنگام تجربه استرس، بی حسی در ناحیه انگشتان خود را تجربه کنند.

اگر به دنبال راهکارهای بهتر برای کاهش استرس و ارتقاء سلامت قلب خود هستید، بهتر است تحت نظر پزشک قرار گیرید.

از دیگر علائم رایج ناشی از استرس که به تغییرات در ضربان قلب منجر می‌شوند عبارتند از:

  • سرگیجه
  • بیهوشی
  • احساس ضعف در قلب
  • تنفس سنگین
  • بی حسی در نوک انگشتان

چگونه می‌توان با مدیریت استرس از سکته قلبی جلوگیری کرد؟

استرس ارتباط مستقیمی با حمله قلبی داشته و می‌تواند احتمال بروز آن را افزایش دهد. به همین دلیل باید برای مدیریت استرس و اضطراب خود، از راهکارها و تکنیک‌های گفته شده در زیر استفاده کنید:

ورزش کردن و تحرک بیشتر

افزایش تحرک و ورزش کردن منظم با کمک به کاهش وزن، استرس و اضطراب را در فرد کاهش داده و از این طریق، خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی را کاهش می‌دهد. همچنین نیازی به انجام فعالیت‌های ورزشی سخت و سنگین نبوده و تنها یک ورزش سبک و یا پیاده‌روی روزانه به مدت 15 تا 20 دقیقه در روز، می‌تواند در این زمینه اثربخش باشد. در واقع ورزش کردن منجر به کاهش سطح هورمون کورتیزول و ترشح اندورفین می‌شود که ضمن افزایش گردش خون در بدن، با استرس و اضطراب مقابله کرده و به سلامت قلب کمک می‌کند.

استراحت و خواب کافی

بیشتر افرادی که با اضطراب و استرس مزمن دست و پنجه نرم می‌کنند، غالبا اختلال خواب داشته و از همین رو می‌توان گفت میزان خواب و استراحت تاثیر مستقیمی در استرس و اضطراب افراد دارد. به همین دلیل لازم است تا شرایط مناسب برای داشتن یک استراحت خوب و کافی را برای خود فراهم کرده و از عواملی که چرخه خواب شما را با اختلال مواجه می‌کنند، در امان بمانید.

مراقبه و مدیتیشن

انجام مراقبه، مدیتیشن، تمرین‌های تنفسی و ورزش‌های سبکی مانند یوگا، تای‌چی و …، به آرامش مغز و در نتیجه برطرف شدن علائم استرس و اضطراب به خوبی کمک کرده و از این طریق، احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی را کاهش می‌دهد.

داشتن سرگرمی و مشغول‌ بودن

سرگرمی، تفریح، بازی و به طور کلی سرگرم بودن، استرس و اضطراب شما را از بین نبرده اما کمک می‌کند از نگرانی‌ها و افراد منفی که دارید، دور شده و فرصتی برای استراحت مغز و بدن خود فراهم کرده باشید. اختصاص زمان به سرگرمی، بازی و این گونه مشغولیت‌ها با گذشت زمان، به کاهش استرس و در نتیجه تقویت سلامت قلب به خوبی کمک خواهد کرد.

دارودرمانی

داروهای خاص و مشخصی وجود دارند که تاثیر اضطراب بر بدن را کاهش داده و به این ترتیب، خطر حمله قلبی و یا بروز دیگر بیماری های قلبی را کاهش می‌دهد. برای استفاده از این داروها لازم است حتما به پزشک مراجعه کرده و به هیچ عنوان خودسرانه عمل نکنید.

مصرف بیش از حد الکل یا غذا می‌تواند موجب افزایش استرس شود بنابراین پرهیز از الکل و پرهیز از پرخوری می‌تواند موجب کاهش استرس شود.

مصرف دارو برای از بین بردن استرس

برای مدیریت استرس، استفاده از داروها یک راهکار موثر شناخته شده است. در ابتدا، بسیاری از افراد به روش‌های درمان خانگی مانند تمرکز بیشتر، استراحت کردن، و بهبود رژیم غذایی پناه می‌برند تا استرس را کاهش دهند. با این حال، در مواقع حاد و شدید، این گونه راهکارها ممکن است موثر نبوده و به مصرف دارو نیاز باشد. برای مقابله با تاثیرات استرس و اضطراب بر سلامت قلب، ابتدا بهتر است با یک متخصص قلب و عروق، مانند دکتر سهرابی مشورت کنید و سپس داروهای توصیه شده توسط پزشک را مصرف کنید.

قرص‌هایی مانند دیازپام، لکتوپام، و زانتکس جزء بهترین داروها برای کاهش استرس هستند. البته هر فرد باید با توجه به وضعیت بدنی خود و مطابق دستور پزشک برای مصرف این داروها اقدام کند. در صورت حساسیت به داروهای خاص، پزشک ممکن است داروهای جایگزین را پیشنهاد دهد. در نهایت، استفاده مناسب از داروها باعث بهبود سریعتر فرآیند کنترل استرس خواهد شد.

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *